EVANDRO TEIXEIRA


Evandro Teixeira

(φωτ. αγνωστος)

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτοδημοσιογράφος Evandro Teixeira, γεννήθηκε στην Jequie, Bahia, της Βραζιλίας, στις 25 Δεκεμβρίου 1935. Αρχικά ήθελε να γίνει γλύπτης και σύντομα αεροπόρος αλλά, ως έφηβος, βλέποντας ένα φωτογραφικό δοκίμιο στο ριζοσπαστικό Βραζιλιάνικο περιοδικό "O Cruzeiro" αποφάσισε να γίνει φωτογράφος. Μαθήτευσε σε μία γειτονική πόλη κοντά στον Ze Medeiros, έναν κορυφαίο φωτορεπόρτερ του "O Cruzeiro" και παρακολούθησε μία σειρά μαθημάτων προσφερόμενων από ένα Γαλλικό περιοδικό. Από το 1957 και για λίγο διάστημα έζησε στο Salvador, την πρωτεύουσα της Bahia. Όπως πολλοί άλλοι από τα βορειοανατολικά, μετοίκησε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, την τότε πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπου δούλεψε για την "Diario da Noite", μέχρι τις αρχές των 70's, αρχικά ως μαθητευόμενος, κατόπιν ως φωτογράφος γάμων, μετά καλύπτοντας το καρναβάλι και άλλες σημαντικές ιστορίες όπως την πρώτη άφιξη Σοβιετικού πλοίου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ύστερα από μία σύντομη περίοδο στο εβδομαδιαίο "O Mundo" πήγε να δουλέψει για μία κορυφαία εφημερίδα των Carioca, την "Jornal do Brazil" όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κάλυψε και εξακολουθεί να καλύπτει σημαντικές ιστορίες, εγχώριες και διεθνείς, όλων των ειδών συμπεριλαμβανομένων των Παναμερικανικών αγώνων, το σεισμό στο Περού των '70's, τη σφαγή του Jamestown, το Βραζιλιάνικο πραξικόπημα του 1964, την πτώση του Allende, το θάνατο του Pablo Neruda, Παγκόσμια κύπελλα, Ολυμπιακούς αγώνες (συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αθήνας), μόδα, "Κοινωνία", Πάπες, κυβερνήτες, καλλιτέχνες. Είναι ο επίσημος φωτογράφος των Βραζιλιάνων προέδρων.
Η δουλειά του Evandro έχει εκτεθεί σε μουσεία, ιδρύματα και γκαλερί σε όλη τη Βραζιλία, όπως και στις Βοστόνη, Μπουένος Άιρες, Φρανκφούρτη, Αβάνα, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ζυρίχη κ.α. Το 2000, η δουλειά του συμπεριελήφθη στην παγκόσμια περιοδεύουσα έκθεση της Leica, "Magic Moments II". Είναι στις μόνιμες συλλογές του Κέντρου Georges Pompidou (Παρίσι), του Fogg Museum of Art του πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Κέιμπριτζ-Μασσαχουσέτη), του Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, του Museu de Arte de Sao Paulo, του Museu de Arte Contemporanea (Σάο Πάολο), του Museum of Fine Arts (Kunsthaus) Ζυρίχη, του Museo de Arte Moderna La Tertulia (Cali-Κολομβία), του Worcester Art Museum (Worcester-Μασσαχουσέτη), μεταξύ άλλων. Έχει εκδόσει δύο βιβλία, "Evandro Teixeira - Fotojornalismo", το 1982 και "Canudos 100 Anos", το 1997. Εμφανίζεται σε εξαίχουσα θέση σε περιοδικά της Βραζιλίας και του εξωτερικού, συμπεριελαμβανομένων των: "Photo" (Γαλλία), "7", "Harper’s Bazaar" (Ιταλία), "Leica Magazine" (Γερμανία), "Swiss Photography Review" και σε βιβλία όπως το "A Song to Reality" (Lunwerg Editores, Ισπανία, 1998). Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων του είναι ένα από τη Nikon, το 1975, και την Unesco, το 1993.
Ο Evandro κάνει συχνά διαλέξεις σε πανεπιστήμια, μουσεία και καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Η ζωή του είναι το θέμα της μεγάλου μήκους ταινίας, "Evandro Teixeira - Instataneos da Realidade". Έχει προσκληθεί να συμμετέχει στην παρουσίαση της Carioca Escola de Samba, Unidos de Tijuca, αυτό το μήνα. Το θέμα είναι η ιστορία της φωτογραφίας και ο Evandro θα φωτογραφήσει τότε ψηφιακά από μία αιωρούμενη πλατφόρμα εικόνες που θα προβάλλονται σε 4 οθόνες σε πραγματικό χρόνο!
Ο Evandro Teixiera αντιπροσωπεύεται από την γκαλερί Tepper Takayama Fine Arts.

Σημείωση: Χρησημοποιείται το μικρό όνομα του Evandro επειδή έτσι είναι γνωστός στη Βραζιλία και επειδή οι περισσότερες διασημότητες και δημόσια πρόσωπα εκεί, αναφέρονται με τα μικρά τους ονόματα.
Carioca = από το Ρίο Ντε Τζανέιρο

περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...
και περισσότερα...


Στο 7ο τεύχος του περιοδικού ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ δημοσιεύονται φωτογραφίες του

     
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ - τριμηνιαίο μονοθεματικό περιοδικό φωτογραφίας

διεύθυνση: ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ, ΤΘ 1613, ΤΚ 19003, Πόρτο Ράφτη - fax: (+30) 2299049244 - email: info@antilipseis.gr

© περιοδικό ΑντιΛήψεις, 2005-2007